Hívjon minket!
+36 (42) 403-049


Tartályvizsgálat

A különböző üzemanyagok tárolására, szállítására, és kiszolgálására alkalmas berendezések esetében hatályos jogszabályok és rendeletek előírják azok meghatározott időszakonkénti tartályvizsgálatát.

A tartályvizsgálat célja megtudni, hogy a veszélyes folyadékot tároló tartály milyen aktuális műszaki állapotban van, alkalmas-e további öt illetve tíz évig üzemanyag tárolására és kiszolgálására, vagy esetleg javításra, cserére szorul. A tartály vizsgálatot csak és kizárólag szakképzett és tanusított tartályvizsgáló cég végezheti. Az általunk elkészített vizsgálati eredményeket és dokumentációt az üzemeltetőknek az illetékes Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósághoz le kell leadni.

Nem megfelelő vagy el nem végzett felmérés esetén nem rögzített szivárgás előfordulhat. A szivárgás esetén komoly anyagi kárral lehet számolni az üzemeltetőnek, nem beszélve a környezeti károkról és azok helyreállításáról, ami több 10 millió forintot is elérhet. El nem készített vizsgálat és be nem küldött vizsgálati jegyzőkönyv esetén a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság a tartály üzemét a vizsgálat elvégzéséig felfüggesztheti és jelentős pénzbírságot is kiszabhat.

 

A tartályvizsgálat rendeleti szabályozása:

A 28/2011 (IX.6.) OTSZ rendelet szerint az üzemanyagtartályok kötelező vizsgálatai:

  • ötévente szemrevételezés és nyomáspróba
  • tízévente tisztítás, szemrevételezés, nyomáspróba, falvastagság mérés és szerkezeti vizsgálat.