Tartályvizsgálat

TartályvizsgálatA különböző veszélyes (éghető, gyújtó hatású, maró és mérgező) folyadékok és olvadékok tárolására, szállítására, és kiszolgálására alkalmas berendezések esetében hatályos jogszabályok és rendeletek előírják azok meghatározott időszakonkénti tartályvizsgálatát.

A tartályvizsgálat célja megtudni, hogy a veszélyes (éghető, gyújtó hatású, maró és mérgező) folyadékok és olvadékok tárolására szolgáló tartályok milyen aktuális műszaki állapotban vannak, alkalmasak-e további öt vagy tíz évig a benne lévő anyag tárolására és kiszolgálására, vagy esetleg javításra, cserére szorul. A tartály vizsgálatot csak és kizárólag a tevékenység végzésére tanúsított  cég  és az előírt vizsgával rendelkező szakember végezheti. Az  elkészített vizsgálati eredményeket és dokumentációt az üzemeltetőknek az illetékes Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósághoz  az előírt határidőn belül el kell juttatni.

További információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot bátran!

El nem végzett vizsgálat és be nem küldött vizsgálati jegyzőkönyv esetén a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság a tartály üzemét a vizsgálat elvégzéséig felfüggesztheti és jelentős pénzbírságot is kiszabhat.

A tartályvizsgálat rendeleti szabályozása:

A 28/2011 (IX.6.) OTSZ és az 1/2016. (I.5.) NGM rendelet szerint az üzemanyagtartályok kötelező vizsgálatai:

  • ötévenként szemrevételezés és tömörségi próba.
  • tízévenként tisztítás, szemrevételezés, falvastagság mérés, szerkezeti vizsgálat és tömörségi próba.